Ponikoulun ponit ovat kesälaitumella heinäkuussa. Syyskausi alkaa 6.8. 

Ponikoulun ajanvaraus

Tietoa poniraviurheilusta

Poniravien ja ponilähtöjen määrä on kasvanut huomattavasti edellisiin vuosiin verrattuna. Lähtömäärien kasvu on johtunut pääsääntöisesti poniravien määrän kasvusta. Uusia harrastajia on saatu hienosti mukaan poniraviurheiluun. Turvallisuusasioihin ponilähdöissä on kiinnitettävä aina erityistä huomiota, ja näiden asioiden kertaaminen on jälleen ajankohtaista. Tänä vuonna on ajettu aiempaa enemmän myös montélähtöjä poneille.

Raviponi

Raviponit jaetaan kahteen kategoriaan. A-kategoriaan kuuluvat shetlanninponit, joiden säkäkorkeus on korkeintaan 107 cm ja B-kategoriaan muut puhdasrotuiset ponit ja shetlanninponit, joiden säkäkorkeus on 107,1–130 cm.

 

Raviponit ovat hyviä ja monipuolisia käyttöponeja silloin, kun niitä käsitellään johdonmukaisesti ja oikein. Aktiivisimmat monitoimiponit ovat mukana ratsastus-, ravi-, valjakko- ja näyttelytoiminnassa. Raviponin on oltava puhdasrotuinen.

 

Lisäksi 1.1.1997 jälkeen syntyneeltä ponilta vaaditaan jalostukseen hyväksytty isäori. Esimerkiksi islannin- ja eestinhevonen sekä Norjan vuonohevonen ovat hevosrotuja, joten niillä ei voi kilpailla poniravikilpailuissa.

 

1.1.2013 tai myöhemmin syntyneen ponin isäoriilta vaaditaan astutuslisenssi, joka tulee olla maksettu astutusvuonna. Isäoriin tulee olla myös jalostusarvosteltu, jotta jälkeläinen voi saada kilpailuoikeuden.

 

Voit tuoda ponisi mittaukseen aina harjoitusravien yhteydessä ennen tai jälkeen ravien! Ilmoittautumiset mittauksiin osoitteeseen seinajoenponiravikoulu@gmail.com. Ilmoita ponin nimi ja haluatko mittauksen ennen vai jälkeen ravien.

Poniravien säännöt

Toisin kuin ravilähdöissä, ponien sarjat perustuvat ponin ennätykseen (min/km). Ponilla voi olla kolme eri ennätystä: tasoitusennätys, autolähtöennätys ja monté-ennätys.

 

A-ponia voi ohjastaa 10-18 vuotias henkilö ja B-ponia 12-30 vuotias henkilö. Ohjastajan tulee hankkia voimassaoleva lisenssi ponilisenssikoulutuksen suorittamalla.

 

Ponin ainut sallittu askellaji lähdön aikana on ravi. Laukkoja saa tulla enintään kaksi, kolmannesta poni hylätään. Poni voidaan myös hylätä, jos se juoksee kiellettyä askellajia yhtäjaksoisesti yli 100 metriä tai yhteensä yli 150 metriä.

 

Ravikilpailusäännöt löydät kokonaisuudessaan osoitteesta https://www.hippos.fi/raviurheilu/ravikilpailusaannot/

Raviponin nopeus

Raviponien juoksuennätykset vaihtelevat kilometriajoissa aina 4.00,0 ajasta 1.59,3a aikaan. Viimeksi mainittu on shetlanninponiori Golda Apachen juoksema maailmanennätysaika. B-kategoriassa kilpailevat russponit yltävät vielä nopeampiinkin aikoihin. 

 

Suomessa ajetaan vuosittain jopa 700 poniravilähtöä. Suurin osa kilpailevista poneista on shetlanninponeja, mutta B-kategorian eli niin sanottujen isojen ponien määrä kasvaa myös koko ajan.

 

Linkeistä löydät hyödylliset oppaat, Raviponioppaan ja Mittausoppaan

Lisää hyödyllistä tietoa voi käydä lukemassa Suomen Hippos ry:n Poniraviurheilu-sivulta.

Ponimonté

Montélähtöjä on ollut tarjolla sekä A- että B-kategorian poneille niin poniraveissa kuin niiden ulkopuolellakin. Kuluvana vuonna kärrylähdöissä sekä montéssa on tehty useampia Suomen ennätyksiä ja taso on noussut kovasti. Myös jockeytyyli on tullut jäädäkseen ponimontéen.

 

Monté lajina sopii monelle ponille, sillä ponit ovat usein monipuolisia ja niillä ajetaan sekä ratsastetaan. Monté on kuitenkin vaativa laji sekä ponille että ratsastajalle. Tästä syystä ohjastajien, omistajien, valmentajien ja poniharrastajien vanhempien tulee olla selvillä lajin erityispiirteistä. Ratsastajalta vaaditaan hyvää fyysistä kuntoa, tasapainoa ja hyvää perusratsastustaitoa. Ponilla pitää olla ehdottomasti ratsastettu paljon, ja sen täytyy olla ravivarma sekä toimiva kaikissa tilanteissa.

Ponimontén turvallisuus ja säännöt

Montélähdöissä on ravikilpailusääntöjen mukaiset vaatimukset ratsastajalta, ja nämä vaatimukset pitää huomioida jo ponia montéstarttiin ilmoittaessa. Samat vaatimukset ovat voimassa myös lämmittäessä ponia ratsain kilpailuaikana. Ponin varusteiden on oltava turvalliset, ponille sopivat ja oikein kiinnitetyt niin kuin kärrylähdöissäkin. Ponimontéssa turvaliivin käyttö ja kärrylähdöissä potkuremmin käyttö on suositeltavaa.

Poni voi myös käyttäytyä eri tavalla kärryistä ajettuna kuin montéssa. Kun ponilla on tarkoituksena ajaa montéa, on ohjastajan ja ponin syytä harjoitella yhdessä hyvissä ajoin ja useampaan kertaan ennen starttiin ilmoittamista. Jos ohjastaja ei tunne ponia entuudestaan, on kilpailutilanne väärä paikka lähteä tutustumaan poniin. Ponin kokeileminen kotona ei riitä valmistautumiseksi lajin aloittamiseen, vaan sillä pitää käydä myös raviradalla harjoittelemassa montéa. Sama pätee myös aloittelevan ponin kärrylähtöön valmistautuessa.

Viime aikoina ponilähdöissä on ilmennyt vaaratilanteita. Niiden välttämiseksi vetoamme, että ohjastajat ja heidän vanhempansa, vastuuvalmentajat sekä raviratojen toimihenkilöt kiinnittävät edellä mainittuihin asioihin vakavaa huomiota.

Poniraviurheilun tarkoituksena on olla turvallinen ja kasvattava harrastus, jossa sijoituksen ei tulisi olla tärkeintä. Reilu yhteishenki tulee muistaa kilpailutilanteessakin, ja näin kaikille jää kotiin viemisiksi reipas ja iloinen mieli.

 

Toivotamme turvallista poniraviurheilua kaikille nuorille ja innokkaille harrastajille.

 

Helena Hyvämäki

nuorisovastaava, Suomen Hippos ry 

 

Nina Malmberg-Salonen

nuorisotoiminnan yhteyshenkilö, Suomen Montéohjastajat ry