Murto-ajo on ajettu Seinäjoella vuodesta 2002 lähtien

Racing Murto-ajo

RACING MURTO-AJO

”Kesän puolivälissä kuitenkin rata oli sellaisessa kunnossa, että Murto saattoi ravata ennätysnumeroiksi 2.58,8 … Kun Murron aika oli otettu Ajantiedon tarkistamilla kelloilla ja kaikki neljä näyttivät samaa aikaa, niin saattoi kuuluttaja tiedoittaa: - Tämä on historiallinen hetki. Suomalainen hevonen ensi kertaa kahdella kilometrillä rikkoi kolmosen.

Ja sitten huudettiin eläköötä sekä heiteltiin niin hevosen omistajaa (Eino Koskinen, Helsinki) kuin sen ajajaakin (Kauko Eestilä) ilmaan. Tämä historiallinen hetki koettiin Seinäjoella 13.7.1929 illalla klo 20 maissa.”

lainaus Heikki Pehkoranta: Harja hulmuten, Etelä-Pohjanmaan Hevosjalostusliiton historia

Murron kokonaisaika 2.58,8/2000 m tekee kilometriaikana 1.29,4

 

MURTO

Murto syntyi Vähäkyrössä 1917 (i. Toimi, e. kantakirjatamma Nöyrä 201). Murto oli tummanrautias ori, jolla oli kaita läsi päässä ja jaloissa valkoiset sukat, korkeutta 158 cm. Murto meni kantakirjaan vasta kolmannella yrittämällä numerolla 2306.

Jo varsin nuorena Murto osoitti juoksijanlahjoja, mm. Seinäjoen ajoissa 1922, jolloin sen omistivat laihialaiset Vainio ja Panttila. Sitten sitä isännöi Jaakko Mukari, jolta oriin osti Yrjö Leikas, hänkin Laihialta, joka puolestaan myi hevosen helsinkiläiselle Eino Koskiselle.

Eino Koskisen omistuksen aikoihin Murto alkoi näyttää millainen se on menijänä. 1927 se hämmästytti Ruotsissa voittamalla ruotsalaisten juuri Amerikasta tuomat ihmeellisenä pidetyt lämminveriset. Sitten Murto kuitenkin sairastui ja sen raviuran uskottiin olevan lopussa. Kuitenkin se toipui ja niin siitä 1929 tuli ensimmäinen suomenhevonen, joka 2000 metrillä rikkoi kolmen minuutin rajan.

Tuo haamurajan alituksen tuonut kausi olikin viimeinen kilpailukausi. Murto-yhtymä Seinäjoelta osti Lauri Rinnan aloitteesta oriin takaisin syntymämaakuntaansa, jossa se aloitti menestyksellisen periyttäjätyönsä. Kun Murto oli parhaimmillaan, julkaistiin Ilkka-lehdessä seuraavanlainen astutusilmoitus:

”On kookas ja vankka,
sitä varjovi hevosmiesten parvi sankka,
on koittava huomen,
jolloin ennätys on rikki Suomen.
Murto ei laukkaa,
ei tarvitse pankkaa,
kun vanhenee hiukan
tekee toisille tiukan,
sataa kaksi on vain taksa
eikä varsakaan muuta maksa.
Saa ilmankin, mutta siinä on niksi:
Suomen ennätys, jos ei mene rikki.”

Yli puolet nykyisistä suomenhevosista polveutuu Murrosta, joka hyvänä vetäjänäkin soveltui suvun jatkajaksi. Nopeiten nykyisistä suomenhevosista Murtoon menee Hovi-Ari emälinjan kautta (e. Marilla – ei. Eri-Matti – eii. Eri-Aaroni – eiii. Murto). Vokkerilaiset, esim. Viesker, ovat 5. polvessa murtolaisia ( Vokker – Forte – Ponne – Murti – Murto).

1936, jolloin Murto oli 19-vuotias, se kärsi vaikeasta ähkystä. Niin sen päivät päätettiin Lapualla.

Murto-ajon kunniataulukko